Home » orkesten » Il giardino armonico

Il giardino armonico

Dit is de naam van een beroemd barokensemble. Omdat ik een tijdje uit de muziekwereld verdwenen was heb ik dit ensemble kort geleden pas ontdekt. Voor wie meteen wat wil beluisteren staan er onderaan dit bericht wat geluidsvideo’s van youtube en vimeo.

Deze groep bestaat al erg lang (sinds 1985), maar kwam pas kort geleden onder mijn aandacht omdat dit ensemble een nieuwe CD heeft gemaakt met werken van Haydn en Gluck. Nadat ik het korte fragment uit een concert in Berlijn gehoord had, moest ik absoluut de CD beluisteren. Hij blijkt gratis op Spotify te beluisteren te zijn.

Het orkest staat onder leiding van Giovanni Antonini. Hij komt uit Milaan, studeerde in Genua en speelt (net als ik) blokfluit en traverso.

Het lijkt erop dat deze groep steeds beter gaat spelen, want veel youtube’s van vroeger zijn mooi, maar lang niet zo uitgesproken antoniniaans als hun uitvoeringen van de laatste jaren en deze laatste CD.

Giovanni Antonini vertelt in een van zijn interviews dat hij met zijn orkest een eigen kleur en stijl wil bereiken. Volgens mij is hem dat goed gelukt. Zijn uitvoeringen zijn uiterst ritmisch en precies.
Neem nu bijvoorbeeld het hierboven genoemde album Haydn2032 no.1 La Passione. Dat begint met Symfonie n. 39 in g mineur Hob. I:39. “Tempesta di mare”

Na het eerste deel Allegro assai dat meesterlijk uitgevoerd wordt, volgt het Andante met krachtig gespeelde akkoorden waarbij eerst de bassen, cello’s, altviolen en violen, het akkoord in een fractie van een seconde in een strak arpeggio neerzetten. Het effect is zeer verrassend. Zie de akkoorden op de eerste tel van maat 17, 19 en 21.

Andante Haydn2032

Andante Haydn2032

Het Andante uit Haydn’s tempesta di mare, uitgevoerd door Il giardino armonico, is hieronder te beluisteren.

 

 

Het hele album “Haydn2032” is te beluisteren op Spotify.

Giovanni Antonini – Haydn 2032, Vol. 1: La Passione 

Hier volgt een kort maar prachtig video/audioverslag van hun concert in Berlijn, waar ook de musici al spelend te zien zijn. Dit fragment doet voorkomen dat het stuk muziek ook op de CD staat, maar ik heb het niet kunnen ontdekken. Als iemand weet wat het is, dan hoor ik dat graag.

 

Haydn2032 im Radialsystem Berlin from Haydn2032

 

En hier is het Concerto in do maggiore per mandolino, archi e cembalo RV 425 van Vivaldi door il giardino armonico te beluisteren. Let ook op de stijlvolle aankleding.

 

 

 


3 reacties

 1. Rob van der Vlugt schreef:

  Uit betrouwbare kan ik melden dat de muziek van het middelste fragment Haydn: Symphonie nr 22, Es-Dur, bijgenaamd “De Filosoof”, laatste deel is.

  Liked by 1 persoon

 2. Marleen schreef:

  Hartelijk dank Rob, inmiddels heb ik al verschillende uitvoeringen kunnen beluisteren. Allemaal erg mooi, maar il giardino armonico doet het wel erg goed.

  Ter vergelijking dit is een klassieke uitvoering van het Austro-Hungarian Haydn Orchestra, Adam Fischer:

  Like

 3. […] het concert uitgevoerd door Il giardino armonico onder leiding van Giovanni Antonini. (Zie ook een voorgaand blog over il giardino armonico). Zij spelen zoals altijd de muziek weer zeer ritmisch en precies met sterke dynamica (beluister […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Our youtube channel

link
Follow on WordPress.com

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 4 andere volgers

%d bloggers liken dit: